ÚJKENÉZI BLOG - www.ujkenez.blog.hu

FONTOSABB TELEFONSZÁMOK: ISKOLA:06-20-478-6211 ÓVODA/KONYHA: 06-20-340-8280 ÖNKORMÁNYZAT/KÖRJEGYZŐSÉGI HIVATAL: 06-20-292-7502 ORVOSI RENDELŐ: 06-20-408-6722 VÉDŐNŐ: 06-20-229-0198 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT: 06-20-229-0178

Music Box

Mai névnap(ok)

Időjárás

Linkblog

Linkblog

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Társulás nélkül is tovább működhet az iskola - Iskolánk jövője (1.rész)

2008.03.20. 09:31 :: Putnoki

Tudomásomra jutott, hogy már 2007 szeptember óta több településen társulás nélkül, helyben sikerült megoldani az általános iskola további működését, úgy, hogy egyetlen gyermeknek sem kell utaznia, még akkor sem, ha az osztálylétszám néhány főre csökken. Megkerestem ezen iskolákat egységesen működtető illetve fenntartó intézményt, és kértem annak vezetőjét, Dr. Iványi Gábor Rektor Urat, hogy erről a lehetőségről személyesen is beszélgethessünk.

Tegnap (19-én) délután a Wesley Intézmények képviseletében iskolánkba érkezett Dr. Iványi Gábor főiskolai rektor, Lukács Barnabás főigazgató és munkatársuk Fekete Ferenc. A meghívottak elmondták hogyan és milyen feltételekkel kerülhet be, illetve kerültek be környékbeli iskolák intézményhálózatukba. A megbeszélésre eljött az újkenézi születésű Tamásné Dicső Ágnes (pályafutását az újkenézi iskolában kezdte) is, aki jelenleg a Wesley egyik tagintézményében, a Gemzsei Általános Iskolában tanít, hogy megossza velünk ezirányú személyes tapasztalatait. A helyiek közül Bartha Béláné igazgatónő, Kovács Lajos polgármester, Novák Gusztáv önkormányzati képviselő és jómagam jelentünk meg.

Íme a válaszok legfontosabb kérdéseinkre:

- Hol működik a Wesley Intézményhálózat?

Először Budapesten voltak iskoláik, aztán vidéken is, pl. Abaújkéren, Márokpapiban, Jándon, Beregdarócon, Gemzsén, Gyürében és Szegeden.

- Mi az alapvető filozófiájuk?

Az oktatásnak mindenütt helyben, az adott településen kell maradnia óvodától a lehető legtovább, de 18 éves korig mindenképpen.

- Milyen minimális gyermeklétszámig garantálják az oktatás helyben maradását?

Mivel nincs szó társulásról, nincsenek létszám-minimumok. Ameddig a faluban vannak gyerekek, az oktatásnak helyben kell maradnia – amit vállalnak, sőt garantálnak. Van olyan iskolájuk (pl. Gemzse), ahol 83 fő az összlétszám (nálunk 133 fő!), az osztályok néhány tanulóval is helyben indulnak el. Tamásné Ági jelenlegi osztályába is mindössze 9 gyerek iratkozott be. Az ő iskolájuk összlétszáma egyébként 13 fővel emelkedett, mióta egyházi fenntartású lett, és ehhez jött még 18 fő esti szakközépiskolás (szintén helyben tanulnak), szeptembertől pedig nappali szakközépiskola is indul.

- 8. osztály után is lehetséges a helyben tanulás?

Igen, mindent helyben szeretnének megoldani, a szakközépiskolai és a szakmunkásképzést is, ha szükség van rá. Ebből az általános iskolai tanároknak plusz munkalehetőség adódhat, 9. és 10. osztályban is taníthatnak.

- Átveszik-e a jelenlegi tanárokat?

Mindenki a helyén marad óvodától az iskoláig (óvónők, tanárok, vezetők, technikai személyzet stb.), akinek határozatlan idejű szerződése volt, azt határozatlan idejű szerződéssel, akinek határozott volt, azt határozottal veszik át (persze ez nem zárja ki, hogy a határozott még az elkövetkezőkben határozatlanra módosuljon). (Tartós táppénzes is akadt tagintézményükben, de őt is visszavették és tovább alkalmazták.) Eddig minden vállalásukat minden iskolában betartották.

- Hogyan történik a besorolás és mi szerint fizetik a pótlékokat?

A besorolás a KJT szerint történik, és ugyanúgy fizetik a pótlékokat is. A juttatásokat nem tudják adni, de ettől a helyi önkormányzat a juttatásokat még megadhatja.

- Mit szoktak még kapni a tanárok?

Enni-kék utalványt, útiköltség-hozzájárulást, ügyintézéskor benzinpénzt (már akkor is, ha pl. a tanár kétszer lemegy iskolai ügyben egy távolabbi utcába), szakkönyv-támogatást.

- Ki tartja fenn az intézményhálózat iskoláit?

Ezek az iskolák egyházi fenntartásúak (egyházi normatívából), az önkormányzatoknak semmilyen költséggel nem kell hozzájárulniuk.

- Mi lesz az iskola épületével?

Az épület az önkormányzat tulajdonában marad.Ugyanakkor a rezsi, az állagmegőrzés, a karbantartás költségeit a fenntartó fedezi, sőt az iskolát nem csak fenntartja, de fejleszti is. Pályázatoknál a kiterjedt iskolahálózat révén az esélyek jobbak, mint kis intézmények esetén.

- Az egyházi fenntartás befolyásolja-e a hittanoktatást, a település dolgait?

Az egyházi fenntartás nem jelent változást az addigi helyzethez képest, mert változatlanul, az addigi hitoktatókkal folynak tovább a vallásoktatások, mindenkinek felekezete szerint. Az Önkormányzat és a település dolgait tiszteletben tartják, kizárólag az iskola fenntartásával szorosan összefüggő dolgokkal foglalkoznak. Számukra ez nem misszió, hanem szociális és oktatási ügy.


- Milyen távra terveznek?

Hosszú távra terveznek - a tavalyi tanévnyitók alkalmával mindenütt fákat ültettek. Úgy gondolják, hogy aki iskolahálózatot épít, az nem gondolkodik megszűntetésben, mint ahogy akik fát ültetnek sem arra gondolnak, hogy a fa csak egy évig lesz ott.

- Hány iskola csatlakozhat a Wesley Intézmények sorához?

Nem szándékuk a végtelenségig bővíteni a kört. Nem ösztökélnek senkit - minden település maga dönti el helyben, hogy számára mi a jó.

komment

Címkék: iskolaügy

süti beállítások módosítása