ÚJKENÉZI BLOG - www.ujkenez.blog.hu

FONTOSABB TELEFONSZÁMOK: ISKOLA:06-20-478-6211 ÓVODA/KONYHA: 06-20-340-8280 ÖNKORMÁNYZAT/KÖRJEGYZŐSÉGI HIVATAL: 06-20-292-7502 ORVOSI RENDELŐ: 06-20-408-6722 VÉDŐNŐ: 06-20-229-0198 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT: 06-20-229-0178

Music Box

Mai névnap(ok)

Időjárás

Linkblog

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tájékoztató a gázvezeték-sérülések megelőzéséről

2013.06.30. 10:37 :: Putnoki

001.bmp

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tájékoztatója a gázvezeték-sérülések megelőzéséről

 

Tisztelt Újkenézi Lakosok!

A lakókörnyezetünkben már több évtizedes múltra tekint vissza a gázüzemű fűtő-, szárító-, és főzőberendezések használata, és ezzel együtt a sajnálatos, sokszor tragédiával végződő balesetek száma.

Kérem, hogy a tűzesetek hatékony megelőzése, továbbá tűzesetek gyorsabb észlelése és jelzése érdekében, a felsorolt főbb szabályokat a lakosság felé hirdetményben tegye közzé.

 

A gázvezeték-sérülésekkel kapcsolatos teendők és tudnivalók:

A földgáz sokoldalúan felhasználható tiszta, környezetbarát és – a felhasználói előírások betartása esetén – biztonságos energiahordozó, amely különféle nyomású vezetékrendszereken keresztül szagosítva jut el a felhasználókhoz.

A közterületi gázelosztó vezetékek üzemeltetése a területileg illetékes gázszolgáltató társaság (elosztói engedélyes) felelőssége, a telekhatáron belüli vezetékek és berendezések üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége.

001 másolata.bmp

A földtakarás alatt lévő gázvezetékeket érő korróziós hatások magukba hordozzák a vezetékek elhasználódását, sérülését, kilyukadását.

A fogyasztói gázvezetékek becsatlakozó szakaszán található gáznyomás-szabályozók, gázelzárók, utcai gázcsonkok akaratlan, vagy akaratlagos sérülése együtt jár a vezetékes gáz kiáramlással. A szabadba kijutó gáz a vezetékekben lévő gáznyomás, illetőleg a sérülési felület nagysága függvényében eltérő nagyságrendű, de mindenképpen veszélyesnek tekintendő gáz-levegő keverék kialakulását eredményezik.

A szabadba kijutó gáz mennyisége gázszivárgás esetén kisebb mértékű, gazömlés esetén nagyobb mértékű veszélyességi övezet kialakulását eredményezi.

A földgáz fokozottan tűz- és robbanásveszélyes gázkeverék, mely összetételétől függően a levegővel elkeveredve 5-15 tf % közötti koncentrációban robbanásképes elegyet képez. A földgáz gyulladási hőmérséklete 595 C fok. A földgáz relatív sűrűsége 0,56 – 0,75, így a szabadba kerülésekor elsősorban a felső légteret tölti ki, s e térben alakul ki először a robbanásveszélyes gázkeverék. Az alsó robbanási határ (ARH) alatti gáz – levegő (oxigén) keverékeket gyakorlatilag elektromos szikrával meggyújtani nem lehet.

A felső robbanási határ (FRH) elérésével a levegőhiány (oxigénhiány) miatt a gázelegy elveszti a gyulladó-képességét. Az ARH alatti, és FRH feletti gáz-elegyek nem gyújthatók meg és ezért veszélytelenek.

Az ARH feletti és a FRH alatti koncentrációban a gáz-levegő elegy már kis intenzitású gyújtóforrás hatására is berobban.

001 másolata (6).bmp

Országos viszonylatban igen nagy számban fordulnak elő olyan gázvezeték sérülések, melyek következtében enyhébb kimenetelű esetekben kisebb fáklyaszerű tüzek, súlyosabb esetekben robbanásveszélyes állapot, illetőleg robbanás alakul ki.

Az esetek valamennyiére jellemző a környezet közvetlen veszélyeztetése, s esetenként a közveszély-okozás tényállása, a környezet, s az ott tartózkodó személyek közvetlen veszélyeztetése.

A katasztrófavédelmi szervek gázvezeték sérülésekkel kapcsolatos beavatkozásai során többnyire megállapításra kerülnek a sérülések okai és okozói. Amennyiben a személyi felelősség egyértelművé válik, úgy az eset minősítése alapján szabálysértési, illetve büntetőfeljelentéseket kezdeményezünk az elkövetővel szemben. Amennyiben a gázvezeték sérülés valamilyen útfelbontási

munkavégzéssel áll összefüggésben, úgy a veszélyeztetés mértékével összhangban a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekménye alapos gyanújával kezdeményezünk eljárást az illetékes nyomozó hatóságnál.

001 másolata (5).bmp

A BTK szerint:

Aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő, bűntettet követ el, és az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén – az ott tett megkülönböztetéshez képest – öt évig, két évtől nyolc évig, illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

001 másolata (4).bmp

Balesetek kialakulásának oka:

A megtörtént balesetek elemzései alapján azokat leginkább a:

- szabálytalan (kontár) kivitelezés,

- a fogyasztási hely időszakos műszaki biztonsági ellenőrzésének elmaradás,

- a készülék karbantartásának elmaradása,

- kötelező kéményvizsgálat elmaradása,

- a biztonságos gázfelhasználás feltételeit megváltoztató épület átalakítás (fokozott légzárású nyílászárók, különféle elszívó ventillátorok beépítése stb.) vagy

- szellőző, légbevezető elemek lezárása, kiiktatása okozta.

001 másolata (3).bmp

Mit tehetünk a belesetek megelőzése végett:

  • A gázfelhasználó rendszer létesítésével, beüzemeltetésével, ellenőriztetésével kapcsolatos, vagy annak működését befolyásoló valamennyi feladatot megfelelő jogosultsággal rendelkező szakember bevonásával végeztessük.
  • A munkavégzést követően minden vállalkozótól kérjünk aláírásával ellátott, az elvégzett munkát részletesen tartalmazó igazolást (megvalósulási terv, munkalap, jegyzőkönyv stb.)
  • Közterületen, fogyasztói helyen észlelt gázszag, gázszivárgás, gázömlés esetén értesíteni kell a tűzoltóságot (105 vagy 112) és a területileg illetékes gázszolgáltató társaságot (06/80 300-300).

001 másolata 7.bmp

Kérem a fentiekben foglaltak szíves tudomásulvételét.

 

Kisvárda, 2013. június 20.

 

                                                                                                   Tisztelettel:

                                                     Aros László tű. őrnagy sk.

                                                                                            kirendeltségvezető

 

komment

süti beállítások módosítása