ÚJKENÉZI BLOG - www.ujkenez.blog.hu

FONTOSABB TELEFONSZÁMOK: ISKOLA:06-20-478-6211 ÓVODA/KONYHA: 06-20-340-8280 ÖNKORMÁNYZAT/KÖRJEGYZŐSÉGI HIVATAL: 06-20-292-7502 ORVOSI RENDELŐ: 06-20-408-6722 VÉDŐNŐ: 06-20-229-0198 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT: 06-20-229-0178

Music Box

Mai névnap(ok)

Időjárás

Linkblog

Linkblog

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

RECEPTEK

2008.04.07. 09:43 :: Putnokiné

HÁLÁS KÖSZÖNET MINDENKINEK A RECEPTEKÉRT!


MENNYEI MÁKTORTA:

Hozzávalók:
4 dl tejföl
4 kávéskanál zselatin
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
6 mézes puszedli vagy babapiskóta
2 dl tejszín
10 dkg piros áfonya vagy ribizli vagy bármilyen piros gyümölcs

A 2 dl tejfölt a zselatinnal addig melegítjük, míg a zselatin felolvad. Ekkor a masszát keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a darált mákot, meg a maradék tejfölt.
Beleforgatjuk a kisebb darabokra tört puszedlit, majd a tejszínből vert kemény habot.
Óvatosan elkeverjük benne az áfonyát. Helyettesíthetjük meggyel, ribizlivel vagy más piros gyümölccsel. Ha esetleg nincs otthon, akár ki is hagyhatjuk a gyümölcsöket, és formába öntés után lekvárt csepegtethetünk bele.
Folpackkal kibélelt őzgerincformába öntjük, és minimum 6 órán át hűtőben dermesztjük.


SPORT SZELET:


Fél kg darált keksz 3 evőkanál kakaóporral összekeverve, közben egy edényben 1 kocka Rámát 20 dkg cukrot, 2 dl tejet összemelegíteni, csak míg a vaj és a cukor elolvad. Ráönteni a kakaóval összekevert kekszre és egy rumaromát hozzátenni /ha nincs, fél dl rum/, összekeverni és egy laposabb tepsibe, jénaiba belenyomkodni . Nem kell sem sütőpapír, se más alája, simán kijön. Betenni a hűtőbe, míg a csokimáz elkészül. Gőz felett 2 tábla tortabevonót 2 ek. étolajjal felolvasztani, rákenni, hűtőbe rakni és forró vízbe mártott késsel szeletelni.


BARACKOS SZELET:

Hozzávalók:
8 tojás piskótának
1L rostos őszibaracklé
3 cs. vanília puding + 1 kanál porcukor
2 cs. szögletes édes keksz
1L Habmester
másfél tortabevonó
1dl likőr (pl. császárkörte)

8 tojásból a szokásos módon piskótát sütünk, majd az 1L rostosban megfőzünk 3 cs. vanília pudingot. Mikor félig kihűlt, rákenjük a lapra, majd az 1L Habmesterből 8dl-t felverünk kemény habbá és a kihűlt krémre tesszük. A kekszeket egyesével lekenjük likőrrel, és likőrös oldalukkal lefelé a sütemény tetejét berakjuk velük. A tortabevonót gőz fölött 2 evőkanál olajjal felolvasztjuk, és hozzáadjuk a 2 dl tejszínt, és addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Bevonjuk vele a süti tetejét. A kekszek mentén tudjuk szeletelni.


ALMÁS KRÉMES:

A tésztához 1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó.
Krémhez: 1/2 liter tej, 2 csomag vaniliás pudingpor, 25 dkg ráma, 18dkg porcukor, 1 tortabevonó.
A tepsit kibéleljük alufólival vagy sütőpapirral. Egymás mellé rakjuk a szeletelt amákat. A tojások sárgáját elkeverem a cukorral, 3 evőkanál vízzel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet a sütőport és a keményre vert habot, felét az almára öntöm, majd a maradékhoz kakaót kaverek és a sárga rétegre öntöm.
Ha megsült a tészta az almás részre teszem a krémet.
Tetjére csokmázat teszek, vagy reszelt csokoládét.
Meghinthetjük csokidarával is.
Lehet más gyümölccsel is.


HARTYÁNI KRÉMES:
Hozzávalók:

25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 sütőpor, 2 dkg kakaó, 1 dl tej, fél liter tej, 1 tojás, 2 dkg liszt, 2 vanília, 20 dkg vaj, fél dl rum, 2 dl tejszín, 2 nagy csomag babapiskóta, tortacsoki.

Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzágyúrom a porcukrot, sütőport, kakaóport, tojást, és tejet. Sütőlemezen 2 lapot sütök belőle. A tejet a két ek. liszttel sűrűre főzöm, hozzáadom a vaníliát, majd kihűtöm. Hozzákeverem az előzőleg habosra kavart vaja. Az egyik kakaós lapra rákenem a krém felét, és egymás mellé rakom a babapiskótákat. Meglocsolom rummal, majd a krém másik felét is rákenem, majd erre a másik kakaós lapot teszem. Hűvös helyen néhány órán át állni hagyom, majd felszeletelem, a tetejére tejszínhabrózsákat teszek.

 

LAJCSI SZELET:
Elkészítése:

2 ek. méz, 2 ek. kakaó, 2 tojás, 5 dkg vaj, 20 dkg cukor, mindezt gőz fölött 5 percig kevergetni, majd 40 dkg liszttel összegyúrni, amibe 2 mk. szódabikarbónát teszünk. 3 lapba sütjük, vajazzuk a pecsenyesütő alját, minden lap után kihűteni a tepsit.
Krém: 1 puncs és 1 vaníliapudingot 3-3 dl tejben felfőzni, kihűteni, közben folyamatosan kavargatjuk. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral kikavarni, majd megfelezni, az egyikbe a vanília, a másikba a puncspudingot belekeverni.
A lapokat megkenjük 1 dl tejben elkevert rum esenccel, majd rákenni a krémet, az 1. lapra a puncsot, a 2-ra a vaníliát, majd a 3. lapot lekenjük csokimázzal.

komment

Címkék: receptek

süti beállítások módosítása