MENNYEI MÁKTORTA:
Hozzávalók:
4 dl tejföl
4 kávéskanál zselatin
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
6 mézes puszedli vagy babapiskóta
2 dl tejszín
10 dkg piros áfonya vagy ribizli vagy bármilyen piros gyümölcs
A 2 dl tejfölt a zselatinnal addig melegítjük, míg a zselatin felolvad. Ekkor a masszát keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a darált mákot, meg a maradék tejfölt.
Beleforgatjuk a kisebb darabokra tört puszedlit, majd a tejszínből vert kemény habot.
Óvatosan elkeverjük benne az áfonyát. Helyettesíthetjük meggyel, ribizlivel vagy más piros gyümölccsel. Ha esetleg nincs otthon, akár ki is hagyhatjuk a gyümölcsöket, és formába öntés után lekvárt csepegtethetünk bele.
Folpackkal kibélelt őzgerincformába öntjük, és minimum 6 órán át hűtőben dermesztjük.
SPORT SZELET:
Fél kg darált keksz 3 evőkanál kakaóporral összekeverve, közben egy edényben 1 kocka Rámát 20 dkg cukrot, 2 dl tejet összemelegíteni, csak míg a vaj és a cukor elolvad. Ráönteni a kakaóval összekevert kekszre és egy rumaromát hozzátenni /ha nincs, fél dl rum/, összekeverni és egy laposabb tepsibe, jénaiba belenyomkodni . Nem kell sem sütőpapír, se más alája, simán kijön. Betenni a hűtőbe, míg a csokimáz elkészül. Gőz felett 2 tábla tortabevonót 2 ek. étolajjal felolvasztani, rákenni, hűtőbe rakni és forró vízbe mártott késsel szeletelni.
BARACKOS SZELET:
Hozzávalók:
8 tojás piskótának
1L rostos őszibaracklé
3 cs. vanília puding + 1 kanál porcukor
2 cs. szögletes édes keksz
1L Habmester
másfél tortabevonó
1dl likőr (pl. császárkörte)
8 tojásból a szokásos módon piskótát sütünk, majd az 1L rostosban megfőzünk 3 cs. vanília pudingot. Mikor félig kihűlt, rákenjük a lapra, majd az 1L Habmesterből 8dl-t felverünk kemény habbá és a kihűlt krémre tesszük. A kekszeket egyesével lekenjük likőrrel, és likőrös oldalukkal lefelé a sütemény tetejét berakjuk velük. A tortabevonót gőz fölött 2 evőkanál olajjal felolvasztjuk, és hozzáadjuk a 2 dl tejszínt, és addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Bevonjuk vele a süti tetejét. A kekszek mentén tudjuk szeletelni.
ALMÁS KRÉMES:
A tésztához 1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó.
Krémhez: 1/2 liter tej, 2 csomag vaniliás pudingpor, 25 dkg ráma, 18dkg porcukor, 1 tortabevonó.
A tepsit kibéleljük alufólival vagy sütőpapirral. Egymás mellé rakjuk a szeletelt amákat. A tojások sárgáját elkeverem a cukorral, 3 evőkanál vízzel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet a sütőport és a keményre vert habot, felét az almára öntöm, majd a maradékhoz kakaót kaverek és a sárga rétegre öntöm.
Ha megsült a tészta az almás részre teszem a krémet.
Tetjére csokmázat teszek, vagy reszelt csokoládét.
Meghinthetjük csokidarával is.
Lehet más gyümölccsel is.
HARTYÁNI KRÉMES:
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 sütőpor, 2 dkg kakaó, 1 dl tej, fél liter tej, 1 tojás, 2 dkg liszt, 2 vanília, 20 dkg vaj, fél dl rum, 2 dl tejszín, 2 nagy csomag babapiskóta, tortacsoki.
Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzágyúrom a porcukrot, sütőport, kakaóport, tojást, és tejet. Sütőlemezen 2 lapot sütök belőle. A tejet a két ek. liszttel sűrűre főzöm, hozzáadom a vaníliát, majd kihűtöm. Hozzákeverem az előzőleg habosra kavart vaja. Az egyik kakaós lapra rákenem a krém felét, és egymás mellé rakom a babapiskótákat. Meglocsolom rummal, majd a krém másik felét is rákenem, majd erre a másik kakaós lapot teszem. Hűvös helyen néhány órán át állni hagyom, majd felszeletelem, a tetejére tejszínhabrózsákat teszek.
2 ek. méz, 2 ek. kakaó, 2 tojás, 5 dkg vaj, 20 dkg cukor, mindezt gőz fölött 5 percig kevergetni, majd 40 dkg liszttel összegyúrni, amibe 2 mk. szódabikarbónát teszünk. 3 lapba sütjük, vajazzuk a pecsenyesütő alját, minden lap után kihűteni a tepsit.
Krém: 1 puncs és 1 vaníliapudingot 3-3 dl tejben felfőzni, kihűteni, közben folyamatosan kavargatjuk. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral kikavarni, majd megfelezni, az egyikbe a vanília, a másikba a puncspudingot belekeverni.
A lapokat megkenjük 1 dl tejben elkevert rum esenccel, majd rákenni a krémet, az 1. lapra a puncsot, a 2-ra a vaníliát, majd a 3. lapot lekenjük csokimázzal.