ÚJKENÉZI BLOG - www.ujkenez.blog.hu

FONTOSABB TELEFONSZÁMOK: ISKOLA:06-20-478-6211 ÓVODA/KONYHA: 06-20-340-8280 ÖNKORMÁNYZAT/KÖRJEGYZŐSÉGI HIVATAL: 06-20-292-7502 ORVOSI RENDELŐ: 06-20-408-6722 VÉDŐNŐ: 06-20-229-0198 GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT: 06-20-229-0178

Music Box

Mai névnap(ok)

Időjárás

Linkblog

Linkblog

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mi is történt hétfőn a közös testületi ülésen Nagyvarsányban

2008.07.24. 12:51 :: Putnoki

Döntés iskolaügyben saját szakértő bevonása nélkül. A szerződés még el sem készült, a várható több tízmilliós nagyságrendű költségeket még senki nem ismeri, mégis megszavazta a képviselő testület és a polgármester a nagyvarsányi társulást. Boldogan mondtunk igent az alárendelt szerepre és a totális kiszolgáltatottságra.

Az újkenézi képviselőtestület polgármesterével az élén 1 ellenszavazattal (Putnoki Zsolt)  megszavazta a Nagyvarsánnyal történő iskolatársulást. Több megoldás közül ezzel így sajnos a legrosszabbat választotta Újkenéz számára. Nagyvarsány önkormányzati tevékenységét, állápotát és helyzetét ismerő települések közül egy sem akart társulni Nagyvarsánnyal, ezért szinte bármit el lehetett volna érni a velük való tárgyalás során, ami Újkenéz számára előnyös. Elég furcsa, hogy ezt a helyzetet épp a nagyvarsányi társulást mindenáron erőltető újkenézi polgármester (és az őt ebben támogató képviselők) nem használta ki, s helyette csak mosolygásra, és hízelgő szavakra futotta.A közös testületi ülésen egyedül a jegyzőasszony mert szembe menni a nagyvarsányiak érdekeivel a szerződés tárgyalásának két pontján.

Mindezeket tetézve Újkenéz polgármestere (engedelmeskedve a nagyvarsányi polgármester asszony felhívásának) ott a Nagyvarsányiak előtt képes volt úgy szavazásra bocsájtani külön megbeszélés és mérlegelés  nélkül az „igen előnyös társulást”, hogy:

 - a társulási szerződés még nem volt kész, és végleges tartalmát még senki sem láthatta

- a szerződés kulcsfontosságú pontjainak részletei még ezután lesznek kidolgozva és kerülnek rögzítésre

- nem ismert, hogy Újkenéznek ez a társulás, ill. annak működtetése mennyibe is fog kerülni, mennyit kell havonta fizetnünk

- saját oktatási szakértőt nem kért fel (ráadásként az újkenézi önkormányzat pénzügyi vezetőjét is kihagyta a megbeszélésekből).  Így a Nagyvarsánnyal folytatott tárgyalás során, a  Nagyvarsányiak által felkért és őket képviselő szakértő „képviselte egyszerre” a mi érdekeinket is!?

-Újkenéz nem gesztor, hanem csak Nagyvarsány tagintézménye lett úgy, hogy az újkenézi önkormányzat az eddigi formában helyben működő óvodáját és iskoláját Nagyvarsánynak átadva megszünteti. Így minden lényegi döntést Nagyvarsány fog meghozni! Hogy a gyerekeknek ne kelljen utazni és ne szünjenek meg munkahelyek, gyakorlatilag azon fog múlni, hogy az újkenézi önkormányzat tudja-e majd az ezzel kapcsolatos többletköltségeket is finanszírozni. Mindkét önkormányzat jelenlegi eladósodott helyzetében ezzel Újkenéz község felelőtlen, és kiemelten nagy kockázatot vállalt fel.

-hátat fordított legalább 150 Újkenézi lakos kérésének, és meghazudtolta saját képviselő testületének döntését. A végleges döntés előtt nem tájékoztatta az önkormányzat a lakosságot nemhogy az ígért „a lehetséges legalább két altarnatíváról”, hanem még erről az egyről sem.

Mivel Újkenéz számára minden más megoldás kedvezőbb lett volna (és a fentiekben leírt, józan ésszel világosan látható és érthető tények alapján), ellene szavaztam a Varsányhoz való társulásnak. A legjobb megoldás Újkenéz számára az egyházi iskola, ami már most, ez év (2008) szeptemberétől megvalósulhatott volna. Meggyőződésem, hogy Újkenéz nem hogy jól járt volna, hanem mindenki nyert volna vele. Ezt több szakértő is megerősítette, egymástól függetlenül még olyanok is, akik egyébként ateisták és legfőképp a legjobb pénzügyi lehetőséget látják benne. Sőt, képviselőtestületen belüli „beszélgetés” során még a Nagyvarsányiak szakértője is azon csodálkozott mikor ez szóba került, hogy miért nem élünk inkább az egyházi iskola lehetőségével, és elmondta: Ez egy tökéletes megoldás.Én a polgármester helyében nyugodtan hátradőlnék és azt mondanám: egy fillérbe nem kerül a településnek az iskola, mert az államtól évente kapott 440.000,-Ft/tanuló, plusz az egyházi 217.000,-Ft/tanuló normatívából ( ez összesen: 657.000,-Ft/tanuló/év) az egyház  fenn tudja tartani az újkenézi iskolát.

Nagyon sajnálom azokat a újkenézi családokat és dolgozókat, akik ezután nem érezhetik biztonságban eddigi megszokott életüket, mert a hamarosan bekövetkező szorult helyzet elkerülhető lett volna, a döntés és a választás lehetősége a polgármester és a képviselők kezében volt. A döntés következményeit sajnos nemcsak a döntéshozók, de a falu egész lakossága érezni és tapasztalni fogja.

komment

Címkék: iskolaügy testületi ülés

süti beállítások módosítása