HOZZÁVALÓK:
3 szikkadt zsemle
30 dkg liszt
20 dkg főtt, füstölt sonka
1 nagy főtt burgonya
2 tojás
2 dl tej
4 ek olaj
1 csapott tk só
törött fekete bors
3 szelet bacon szalonna
2 dl
ELKÉSZÍTÉS:
A zsemléket apró kockákra vágjuk, majd az olajon barnára pirítjuk. Ezután azonnal ráöntjük a tejet, és jól átkeverjük. Mély tálban felverjük a tojásokat, ráöntünk 1 dl vizet, és megsózzuk, megborsozzuk. A lisztet rászórjuk, majd a tésztát összekeverjük. A meghámozott főtt burgonyát és a sonkát ledaráljuk, ezután hozzáadjuk a tésztamasszához. Végül belekeverjük a tejes zsemlét, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Sós vizet forralunk, amelybe bemártott evőkanállal formázott, nagy gombócokat engedünk óvatosan. 14-16 percig kis lángon főzzük. (Ha a próbagombóc közepe még nem főtt át, még egy kicsit tovább folytatjuk.) A kész gombócokat tepsibe rakjuk egymás mellé. A baconszalonnát vékony csíkokra vágjuk, és zsírjára kisütjük. A tejfölt összekeverjük a szalonnazsírral, és meglocsoljuk vele a gombócokat, a pörcöt pedig a tetejükre szórjuk. Forró sütőben 10 percig erős lángon pirítjuk.